Wat is een diastase? Tijdens de zwangerschap rekt het weefsel tussen de rechte buikspieren ( linea alba) op. Dit is nodig om je kindje de ruimte te geven om te groeien.

We noemen het een diastase als de linker en rechter helft van de rechte buikspieren 2 cm van elkaar wijken of het weefsel ertussen zacht aanvoelt en je vingers in het kuiltje niet terugveren als je de buikspier aanspant.

Je kunt dit testen door in ruglig met gebogen benen je vingers dwars op de middenlijn van je buik te zetten en dan je hoofd een klein stukje op te tillen. Duwt het onderliggende weefsel je vingers omhoog dan is er geen diastase. Zakken je vingers juist dieper weg dan is er wel een diastase. Soms zie je tussen de twee helften van de buikspieren een bolling ontstaan. Ook dit is een diastase.

Na een zwangerschap is rond de navel na 6 weken bij veel vrouwen nog een diastase aanwezig. Dit kan ervoor zorgen dat er problemen ontstaan in o.a. de bekkenbodem of pijnklachten in de lage rug en/of buik.

Gelukkig is er in de meeste gevallen d.m.v. oefeningen wat aan te doen. Daarnaast helpt het ook om bewust te zijn dat je tijdens het tillen van je kindje niet in je rug naar achter hangt.

Twijfel je of je een diastase hebt of wil je graag oefeningen en adviezen om de diastase te verminderen neem dan gerust contact op met info@oefentherapiemensendieck-amstelveen.nl

© Copyright 2018, eHealth88