Honderd jaar geleden kregen kinderen een kromme rug door kinderarbeid. Nu door hun tablets en smartphones.
Onze kinderen zitten veel, soms zelfs meer dan een volwassene op het werk. Ze zitten veel achter een beeldscherm thuis maar ook op school. Ze kunnen last krijgen van hun rug, nek, schouders of hoofd. Ook kan een verkeerde houding op latere leeftijd klachten geven. Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd al leren een gezonde balans te vinden tussen zitten en bewegen en dat ze leren wat een goede (werk)houding is.
Een goede houding thuis op de bank is bijvoorbeeld in kleermakerszit te gaan zitten met de billen en rug tegen de rugleuning. Evt. een stapeltje kussens op schoot leggen waar de iPad op kan rusten waardoor het hoofd niet zo erg hoeft te buigen.
Een manier om kromgroeien tegen te gaan is om af en toe liggend op de buik een spelletje op de iPad te doen i.p.v. zittend. De rugspieren worden er gelijk sterker van. Natuurlijk is veel buitenspelen en sporten ook goed ter afwisseling van het lange zitten.
Hoe weet u of uw kind een rug heeft die krom groeit? Het is makkelijk te testen met de bukbeweging. Laat uw kind staand vooroverbuigen en kijk of de rug een mooie U-bocht maakt en de tenen aangeraakt kunnen worden. Buigt uw kind als een ‘kraantje’ ( de onderrug blijft recht en de bovenrug extreem bol) en kan hij/zij de tenen niet aanraken dan kan dat betekenen dat uw kind een te bolle rug heeft.
Vraag uw kind ook eens of hij/zij af en toe pijnklachten heeft in de nek, schouders, rug of het hoofd tijdens zitten op school of thuis met een tablet, smartphone of laptop.
Heeft u vragen, neem dan gerust contact op met één van onze praktijken.